All tradition är förändring

Basketcoachernas luciatåg. Foto: Anna Norrby
Vår tids stjärngossar och tärnor tågar inte längre i mörker eller i skuggan av
en blondin. 2008 års lucia är ballhead (ska stavas baldhead, jag vet).
Och i taket glittrar Världens Största Discokula.

"Världens största luciakonsert i Globen" är avskaffad
Puts väck är den "storslagna jultraditionen när Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium skrider ner för trapporna och fyller hela Globen med vacker och stämningsfull julmusik - då är det jul." *
I stället vippar Motörhead-Lemmy sina tomtepolisonger i Annexet strax intill. Medan musikklasserna flyttat sin välartade konsert till Nordiska museet.

Så är det med traditioner. De kommer och går, eller förändras. Somliga slutar på museum. Lucia är ju en senkommen tradition i Sverige, och kanske har dess tid snart runnit ut. Har vi fått nog av oskuldsfulla tärnor och blonda lucior? Kan hända sänder Globen själv ut en liten vink om vartåt våra hågar numera står. 


Indianparkens spaning är att samling kring ljus och mörker alltmer tappar sin innebörd. Se hur Halloween redan är iskallt.

Istället står hågen till det runda.
Som vår runda jord.
Bollar. 
De där spröda vi hänger i julgranarna.
Discokulan. 
  
Indianparkens invånare kan vid nordvästlig vind höra folkets jubel- eller ångestvrål från arenorna kring Den Stora Runda Globen. Det är lek med liten rund boll som förlöser extasen när vardagens linjära tideräkning bryts i 90 minuter.


I skuggan av Den Stora Runda och Hammarbyhöjden har Indianparken en viktig utpost mot norr. Fryshuset. Även här står en rund boll i centrum för mycken hets och glädje. Vi talar om korgboll, basket. Där har denna luciadag hundratals basketknattar samlats i gemensam bolltillbedjan. Det lystras till mjuka tränarstämmor och passas i takt till lyckodrivande reggaeton. De ledsagas av sina förebilder - de unga coacherna som redan kvart i nio denna luciamorgon piggt och nyktert tog emot sina små skaror på trappen.

Här kryllar av unga som övergivit - eller aldrig anammat - traditionen att supa sig redlösa under lucianatten. Som viger timmar, vardag som helg, åt att peppa knattar. De är knappt 20 som äldst, och deras lön är de yngres tindrande blickar. Att se de små dansa runt bollen så den hamnar i rätt korg. Som ledsagare och vårt klots framtidshopp, lär de ungarna att alla vinner på gemenskap och samarbete.  
 


* Ur marknadsföringen av luciakonserten förra året.


Kommentarer
Postat av: Annelie

Se där - även i Tensta är korgbollen viktig. Vår stora runda byggnad är dock ingen idrottsarena, utan ett monumentalt vattentorn.

2008-12-14 @ 11:04:58
URL: http://tensta.blogg.se/
Postat av: kaffepulver

Museimobbning!

2008-12-15 @ 15:33:01
URL: http://kaffepulver.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0