Indianparken gillar Nytorpsbadet

Eller Nypan, som vi säger i Indianparken.

När Jeanette, till vardags pedagog på fritids, går på semester - då vet ungarna i Björkhagens skola att sommaren är här. Men medan andra vuxna i skolan flyr eleverna så fäller Jeanette ned luckan, drar på sig förklädet och transformeras till kioskföreståndare på Nypan. Det är nästan lite högtidligt att köpa första glassen av Jeanette. Man blir lite blyg av de nya rollerna och den nya situationen. 

Men med Jeanettes hempoppade popcorn i en vit papperspåse i ena näven och en fjolårsvattenpistol i den andra slår sommaren ut i full blom i Indianparkens värld.  Så blir det kvällsdopp med nyvunna vänner i Nypan kalla bassäng.


Foto:Anna Norrby

Sommarnatten är lång och ljus på Nypan. Medan barnfamiljerna från Dalen, Kärrtorp och Hammarbyhöjden drar hemåt, samlas tuffa gänget från Bagis uppe på lilla berget. Låter vinterbleka tatueringar och blingbling kisa mot kvällssolen som hänger bakom Dalens sjukhus. Att någon av dem kissar mot Jeanettes kiosk förmörkar något litet det annars så underbart ocoola i att tuffa gänget faktiskt hänger på Nypan av alla ställen.

Foto: Anna Norrby

Än så länge är det gratis att bada på Nypan. Det är fint. Men gratis borde inte betyda att stadsdelen har rätt att ta sin hand från badet. Med en litet tjusigare entré skulle traktens ungar känna sig lite mer stolta över sitt annars så fina bad. Skäms Skarpnäcks stadsdelsnämnd, som dumsnålar på sommarnöjen för alla oss som är kvar i förorten i sommar.

För någon vecka sedan hängde jag ut vår bedrövliga parkbänk här. Och som i ett trollslag stod där en ny när molnen sprack upp.

Foto: Anna Norrby

Nu håller jag tummarna för att Nypans skylt och deppiga stängsel också får bli sommarfina.

Nytorpsbadet: Öppettider och hitta hit.

Indianparkens pärlor - Söderbysjön

Foto: Anna Norrby
En sjö för alla.

Tolv minuter på hojen är vad som krävs för att nå Indianparkens pärla Söderbysjön. Du kan även ta tunnelbanan till Björkhagen, Kärrtorp eller Bagarmossen. Sen är det bara att fråga vänliga invånare om vägen. Att promenera från Björkhagen tar ca 30 minuter.  

Väl på stranden kan det vara lite trångt numera. De vitkindade gässen (ofta sammanblandade med kanadagäss) har ju också fallit för sjön. Vi går några steg åt sidan, till calvadosudden som somliga säger. Där somnar vi med bladet i nyllet, drömmer oss bort från dova midsommarminnen i Roslagens famn på den blommande äng.

Någon tog sig för att hissa svenska flaggan i majstången och sjunga nationalsången unisont efter raketen. Stod i givakt med handen mot hjärtat och klämde i med stormaktsdrömmarna. Jag tog mina barn och hukade instinktivt ut ur folkhopen. Den sångstunden och den som som klämde i med starkast stämma hade samma klangbotten som snacket om de vitkindade gässens utbredning vid Söderbysjön. Att deras bon borde plundras varje vår och att de ju inte hör till vår svenska fauna.

Under medeltiden trodde folk att den vitkindade gåsen inte alls lade ägg, utan föddes ur någon slags havstulpan. Man kom med tiden på att det inte stämde. Jag hoppas på en liknande utveckling när det handlar om föreställningar om svenskhet och nationalism.

Indianparken vill ha en sjö för alla, och håller helt med om att problemet med bajshögarna i strandkanten behöver lösas på något smart sätt. 


Uteplatsen i våra hjärtan

Lämnade Madagaskar 2 hos videouthyraren igår morse. Tvärade över Finn Malmgrens plan för att ta genvägen hemåt. Stigen som smiter ned i buskaget bakom kinesen. Det är fint med omväxling, Finn Malmgrens väg kan kännas väl rak i bland.
Som på ett pärlband  låg de där, uteplatserna i våra hjärtan. Det är sommar i Indianparken. Sommarlovsmorgon i Hammarbyhöjden.

Foto: Anna Norrby

Foto:Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby


Hammarbyhöjden till salu

Bara de senaste månaderna har två mäklarfirmor annekterat butiksytor i Hammarbyhöjdens lilla rara centrum. Det är ett tidens tecken. Att skomakaren, det lilla kaféet, låssmeden, skräddaren, butiken med begagnade barnkläder, radiohandlaren och biblioteket har klappat igen. För att ersättas av gym (som aldrig kommer till skott) och mäklare mäklare överallt mäklare.


Förändringen väcker frågor. Var ska man handla när man väl flyttat hit?

Jag vill hellre ha en delikatessbutik med goda  ostar och italienska korvar. En trång bar där vi kan mingla på trottoaren utanför. En levande hembygd.


När jag var nyinflyttad här 1991 fanns en färgaffär med bastant kvinna i rock som sålde allt från hårnålar till vaxduk på rulle  och glycerol, denna oumbärliga ingrediens till jättesåpbubblor. I just den lokalen hålls Svensk Fastighetsförmedling numera. De  som nu slår ut väggen och koloniserar även lokalen bredvid.


Mäklarna har också en unik förmåga att få de trånga lägenheterna här i bygden att se betydligt större och fräschare ut än i verkligheten. Det är på tiden att vi visar Hammarbyhöjdens riktiga ansikte.

Vi börjar med det yttre, en helt vanlig försommarsöndag i juni 2009. (Läs mer genom att dra muspekaren över bilderna)

Gratis långtidsparkering utanför Konsum. Foto: Anna Norrby
Mäklaren tar över. Farväl Raya´s kafé. Foto: Anna Norrby

Foto: Bara i Hammarbyhöjden firas femte advent. Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Till salu. Foto: Anna Norrby

Oavslutat vägarbete i gränslandet mellan gatukontorets och ett entreprenadföretags ansvarsområden. Parkerna i Hammarbyhöjden sköts på entreprenad. Foto: Anna Norrby

Uteservering är senaste given vid Hammarbyhöjdens idrottsplats. Foto: Anna Norrby


Skönt att få vila en stund på väg hem från affärn.. Parkbänkarna verkar ha hamnat mellan stolarna eller glömts bort helt i entreprenadavtalen för vad som ska skötas av vem i Hammarbyhöjden. Foto: Anna Norrby

De nybildade bostadsrättsföreningarna grunnar över vem som ska ansa träden i ingenmanslandet mellan husen. Foto: Anna Norrby

Det var promenaden från Konsum och hem.

Se Klarskinn live från picknicken den 6 juniKapellmästaren lider av han spelar fel i början av låten, bortse från det är du snäll. Kolla istället in hur fint förstärkaren vajar i trädet. 

Det blev en fin dag i Indianparken i lördags. Över 70 pers kom, åt och hängde. Där var pensionärer i lånad brassestol, bakfulla studenter, familjer, vänner och nya bekantskaper. Och ett gäng ungar som fräckt nog föredrog att spela boll en bit bort. Tills nån bjöd på tårta, då kom de som ett skott.

Så enkelt det var att fixa, så många som gladdes.
Tror det får bli någon slags tradition.

Ett stort tack till Klarskinn för er ljuvliga spelning.  Och tack Elsa Åborg för att du filmade härligheten!

Allt pekar på högt valdeltagande i Indianparken


Cyklade till Björkhagens skola där valnämnden eller något i den stilen bestämt att jag ska rösta. Valkrets 13, som Indianparken tillhör, gör sin medborgerliga plikt på "Mellis" som är mellanstadieverksamheten och dess lokaler. För min dotter, som röstar för första gången, trodde jag det skulle bli en märkvärdig upplevelse att rösta i det rum där hon genomlevt såväl klassfester som konflikter med kompisar. Men det tyckte inte hon.


Det är lite fint ändå, tycker jag, att vi röstar i den kommunala skolan. 

Valförättarna var på strålande humör när klockan närmade sig halv åtta och det hade blivit min tur att rösta.

Själv hade jag ju hört många profetior om lågt valdeltagande, och tyckt att det rimmar illa med vad jag själv snappat från folk omkring mig. Det verkar som de flesta tänker rösta.

Så jag frågade valförättarna hur det ligger till med röstandet i vår valkrets. 

- Ni har varit så duktiga på rösta! utropade kvinnan i mitten på bilden.
- Det har varit en strid ström hela dagen, långt över förväntan faktiskt, log hon medan ynglingen till vänster kontrollerade att jag kunde mitt personnummer utantill.


Indianparken kan rapportera att ett överraskande högt valdeltagande inte är en tillfällighet för Indianparkens valkrets. I senaste riksdagsvalet ökade valkrets 13 sitt valdeltagande med 2,3 procent, till 82,2 procent. Återstår att se vad valresultatet den här gången visar om en stund.


 


Frysens studenter sprider framtidstroKolla texten på studentmössorna. Foto: Anna Norrby


Det är lågkonjuktur och det skulle kunna vara vassa armbågar som gäller för de tusentals unga som tar studenten i dagarna. Många brister ut i Studentsången trestämmigt. Sjunger om studentens lyckliga dar.... Prydligt och glatt. Glider sen in i föräldrarnas slutna nätverk med de jobbchanser och lägenhetserbjudanden dessa erbjuder.
 
Men när Frysens alla basket-, gamer-, innebandy-, soul-, rock- och skriv&textare vällde ut ur kåken för en stund sedan var det andra tongångar.

Med ett grymt tryck sjöngs "Vilka ska med? Alla ska med! Vilka ska med? Alla ska med!"


Alla ni unga från Fryshusets gymnasium (som är Indianparkens närmaste gymnasium) ingjöt hopp idag. Hopp om framtiden och om en annan attityd.


Indianparken är stolt.Vill du försäkra dig om att vara en av de som tidigt upptäckte den blivande soulstjärnan Seinabo Sey (bilden) ?  Håll utkik på Devotion de närmaste veckorna.   


Indianparken presenterar: Picknick med Klarskinn

Foto: Anna Norrby

Det är med stor glädje Indianparken lyckats boka orkestern Klarskinn (för dagen med Anders Åborg, Pierre Bramstedt, Rigmor Bådal och Mats Bergqvist) till en unik akustisk spelning i Indianparken i Hammarbyhöjden.

Lördag 6 juni 2009
Bortom bilar och uppblåsta blågula ballonger väntar vänner och den stora gräsplätt du egentligen längtar efter. Liksom gungor och linbana, en kana, klätterträd, kojor att bygga själv eller lyckligt hitta.

Klarskinn spelar kl 14:00
Därefter fritt fram för andra initiativ. Kanske ett parti krocket med arrangören kan locka?


Ta med
Filt, brassestol, kaffetermos, saftflaskor, vin, ambitiös picknickkorg. Den mer spontant lagda gör sista-minutenfynd på Konsum, nya korvmojen eller rent av Royas café vid Finn Malmgrens plan strax intill.

Jag har bara två krav: Att du tar med en egen skräppåse hit till Indianparken, och bär med dina egna sopor härifrån. Indianparken har för få soptunnor och för många kråkor. Ett annat tips är att gå på muggen hemma innan, eller varför inte ta med egen potta?
Hitta hit

Indianparken är en glänta i skogsbrynet mellan Hammarbyhöjdens idrottsplats och baksidan av skidbacken.

Ta tunnelbanan mot Skarpnäck, kliv av i Hammarbyhöjden, välj utgång Ulricehamnsvägen. Ta sikte mot skidbacken och korsa Finn Malmgrens väg, stryk förbi förskolan Sjöfararen. Gena över konstgräset på bollplan. Sen är det dags att ta av skorna och slappna av.


Bjud in alla du själv vill skulle vilja träffa på picknicken.

Inställt vid regn.


RSS 2.0