Tidsdokument

Nu duggar ombildningarna från hyresrätt till bostadsrätt tätt i Hammarbyhöjden. Det är främst privata hyresvärdar som säljer sina kåkar till hyresgästerna. Ett och annat av allmännyttans hus har också sålts ut, bland annat det där Hammarbygårdens barnstuga låg. I hörnan Olaus Magnus väg - Johan Prinz väg. Barnstugan, som byggdes 1938 och gjorde det möjligt för mammor att börja jobba och tjäna egna pengar och därmed bli mindre beroende av karlarna.

Lite senare, på 60-talet tror jag, följde Hammarbygården behoven hos kvarterens yngre och höll även öppet kvällstid som en av stans första ungdomsgårdar, dessutom med replokaler för traktens rockstjärneaspiranter.  Nu är denna kulturhistoriskt värdefulla lokal en tjusig bostadsrättslägenhet.


När Hammarbyhöjden var nytt
ägdes och förvaltades tre av fyra hus av privata fastighetsägare. Antalet bostadsrätter var inte fler än 200 lägenheter. Till det kom barnrikehusen som ägdes av allmännyttan, med sammanlagt 270 lägenheter.

2007 ägdes fortfarande knappt hälften (44 procent) av lägenheterna av privata hyresvärdar. Antalet bostadsrätter hade däremot ökat till 1878 och antalet närmar sig nu snart hälften av de ca 5 100 lägenheterna i Hammarbyhöjden.


Lysknapp av bakelit. Foto: Anna Norrby

Sopnedkast i original. Foto: Anna Norrby

Trappräcke i funkisoriginal. Foto: Anna Norrby

De här bilderna är från Svedalavägen
(som  ligger på gränsen mot Björkhagen) och en sliten kåk där som nyligen ombildats från privatägda hyresrätter till bostadsrättsförening. Efter decennier av boende hos en snål privatvärd kan jag förstå att renoveringsbehoven och drömmarna om nya kök, toaletter och kanske även trapphus nu förverkligas hos de boende. Säga vad man vill om snåla privatvärdar - de har i alla fall bevarat tidstypiska boendemiljöer. 


Kommentarer
Postat av: Olle N

2009-03-11 @ 16:36:37
Postat av: Olle Norrby

Fantastiskt snygga fotografier på detaljer från strax före kriget tycker Olle, kanske inte lika vacker, men årgång -39. Kul att läsa en mycket trevlig och välskriven blogg!

2009-03-11 @ 16:44:59
Postat av: Indianparken

Skoj att du tycker det! Tack.

2009-03-12 @ 15:19:11
URL: http://indianparken.blogg.se/
Postat av: kaffepulver

Okej. Då kanske man skall bevaka eventuella containers på gatan utanför det närmaste året. RISKEN för att fina platsbyggda skåp och andra vackra detaljer ryker är säkert ganska stor.



Med bostadsrätter får man nämligen göra nästan som man vill. Resultaten kan man ibland se i mäklarnas annonser och det är inte alltid så lyckat när kreativiteten släpps lös vill jag mena.



Hälsar kaffepulver/kulturhistoriepolisen

2009-03-13 @ 07:49:10
URL: http://kaffepulver.blogg.se/
Postat av: Annelie

Härliga detaljer! Särskilt gilar jag den översta bilden. Nu blev inspirerad att göra ett liknande inlägg från min 60-talsförort...

2009-03-17 @ 09:48:43
URL: http://tensta.blogg.se/
Postat av: Britta

Hallå, vad har hänt? Saknar rapporter från Indianparken, bara 2 på hela mars. (Har läst "Tidsdokument" väldigt noga vid det här laget...)



En hare hoppade omkring bland tussilago på Hammarbytoppens sydsluttning i förrgår. Se där ett försök till egen rapport från Indianparken.



Hälsningar från

Britta

2009-04-02 @ 11:08:59
Postat av: Indianparken

Halloj! Jag är överhopad med jobb och har så varit ett tag, men strax kommer bloggen igång igen. Det glädjer mig - och sporrar - att du saknar den.



Å, har tussilagon kommit upp, då är våren här!

2009-04-02 @ 14:59:37
URL: http://indianparken.blogg.se/
Postat av: annele

hej, hittade till detta rike via funflowerkommentaren din och vill tacka dig för roliga och mycket uppskattade storyn från Hhöjden!!

2009-04-13 @ 09:11:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0