Han tänder ett ljus för Willy

Rolf tänder ett ljus för Willy Brandt. Foto (mobilbild): Anna Norrby

Rolf Kleinknecht kämpar med gravljusen. Det blåser nollgrader genom Willy Brandts park och vinden snor ett frivarv om den lilla statyn till minne av Willy Brandt, Hammarbyhöjdens egen fredspristagare.

Till sist tar det fyr - och slocknar. Men Rolf ger sig inte. Han är en av många som pyntar den lilla statyn.

- Willy hade fyllt 95 år idag om han hade levat, det är därför jag tänder ljus för honom, säger Rolf medan även jag kupar händerna över ljuset.


Willy Brandt bodde på Finn Malmgrens väg 23 mellan 1941 och 1945. Funkishusen var alldeles nybyggda på den tiden. Som de nya husen strax ovan Willys park, och på andra sidan tunnelbanespåret. Kanske lite lerigt, kanske andra ljud eftersom tunnelbanans första vagnar inte skulle börja skramla här förrän 1958.


Vid Finn Malmgrensplan fanns ett kondis där Willy brukade ta en fika. Kanske blev det en lussekatt så här års, men antagligen ingen indisk mat, som vårt eget samtida Royas café bjuder på sedan någon vecka tillbaka.

Så Willy drack sitt kaffe och rökte sina cig. Höll sig undan från andra tyskar. Samlade på vitsar som han plitade ner på servetter och sånt, något block hade han aldrig med sig, minns en av hans fruar. Konstigt tänker jag - var han inte journalist under åren i Sverige?


Så reste han sig, tog paraplyet från kroken och steg ut i snögloppet på nyanlagda Finkan, som torget kallades på den tiden. Tog bussen till Brunkan (Brunkebergstorg) kanhända.


Willy var flykting och blev med tiden en bemärkt man.
I sina sista offentliga ord varnade han för rasismen och för jakten på utlänningar i Tyskland. Betonade att även den som passivt ser på är medskyldig, banar väg för framtida terror.

Det kan man ju fundera på så här i mörkertider. När nyanlända från oroshärdar runt om i världen söker sig en fristad hos oss. Kanske är din granne en Willy?


Statyn är en gåva från socialdemokraterna i Tyskland och Sverige. Konstnären heter Rainer Fettig. Men den är inte unik för Hammarbyhöjden. I Willy-Brandt-Haus i Lübeck finns en likadan som stått där sedan 1996.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0