Hammarbyhöjden till salu

Bara de senaste månaderna har två mäklarfirmor annekterat butiksytor i Hammarbyhöjdens lilla rara centrum. Det är ett tidens tecken. Att skomakaren, det lilla kaféet, låssmeden, skräddaren, butiken med begagnade barnkläder, radiohandlaren och biblioteket har klappat igen. För att ersättas av gym (som aldrig kommer till skott) och mäklare mäklare överallt mäklare.


Förändringen väcker frågor. Var ska man handla när man väl flyttat hit?

Jag vill hellre ha en delikatessbutik med goda  ostar och italienska korvar. En trång bar där vi kan mingla på trottoaren utanför. En levande hembygd.


När jag var nyinflyttad här 1991 fanns en färgaffär med bastant kvinna i rock som sålde allt från hårnålar till vaxduk på rulle  och glycerol, denna oumbärliga ingrediens till jättesåpbubblor. I just den lokalen hålls Svensk Fastighetsförmedling numera. De  som nu slår ut väggen och koloniserar även lokalen bredvid.


Mäklarna har också en unik förmåga att få de trånga lägenheterna här i bygden att se betydligt större och fräschare ut än i verkligheten. Det är på tiden att vi visar Hammarbyhöjdens riktiga ansikte.

Vi börjar med det yttre, en helt vanlig försommarsöndag i juni 2009. (Läs mer genom att dra muspekaren över bilderna)

Gratis långtidsparkering utanför Konsum. Foto: Anna Norrby




Mäklaren tar över. Farväl Raya´s kafé. Foto: Anna Norrby

Foto: Bara i Hammarbyhöjden firas femte advent. Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Foto: Anna Norrby

Till salu. Foto: Anna Norrby

Oavslutat vägarbete i gränslandet mellan gatukontorets och ett entreprenadföretags ansvarsområden. Parkerna i Hammarbyhöjden sköts på entreprenad. Foto: Anna Norrby

Uteservering är senaste given vid Hammarbyhöjdens idrottsplats. Foto: Anna Norrby


Skönt att få vila en stund på väg hem från affärn.. Parkbänkarna verkar ha hamnat mellan stolarna eller glömts bort helt i entreprenadavtalen för vad som ska skötas av vem i Hammarbyhöjden. Foto: Anna Norrby

De nybildade bostadsrättsföreningarna grunnar över vem som ska ansa träden i ingenmanslandet mellan husen. Foto: Anna Norrby

Det var promenaden från Konsum och hem.

Kommentarer
Postat av: kaffepulver

Haha!



Äntligen får man se Indianparkens autentiska jag, långt ifrån mäklarbildernas vidvinkelestetik.



Det är intressant att se vad som händer då allmännyttan byts ut mot egennyttan. Vi har ju legat några år före er härinne på söder. Jag tillhör ju själv dom som bor i ombildad fastighet, vilket jag knappast är stolt över. Hade gärna sett att dåvarande Stadshusmajoriteten hade sagt nej till fortsatt utförsäljning(vilket hade inneburit att jag "förlorat" en miljon). Men, när det är lagligt och fritt fram att tjäna miljoner på sitt boende ärdet klart att många passar på.



Härliga bilder btw. Mer socialrealism tack!

2009-06-16 @ 18:15:18
URL: http://kaffepulver.blogg.se/
Postat av: Lisa

Jag får sådan ångest, hammarbyhöjdens själ försvinner, heltäckande laminatparkett och utblåsta kök med inflyttade köpestarka invånare flyttar in med noll kärlek för rost. Bibliotekeket...! Kära gamla bilblioteket vad har det blivit av dig...utomordentlig blogg...Höjden lever kvar dig, läser med nöje/ Lisa

2010-04-04 @ 21:58:01
Postat av: Indianparken - Anna

Lisa, vad roligt att du gillar min blogg. Kanske dags att väcka liv i den igen? Har ju slumrat hela vintern. Hur länge har du bott här?



Indianparken-Anna

2010-04-05 @ 13:01:09
URL: http://indianparken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0