Råttfest i Indianparken

Råttfest i Indianparken

Vi har omodernt sopnedkast i vår trapp. Det är bara att blunda och släppa. Än så länge rasar påsen nedåt. Men när strejken tar slut kommer soporna att landa i skallen på sophämtarna. 

Klart det finns nackdelar med att jobba på så hårt som sophämtarna verkar göra -  men jag har full förståelse för att de vill få undan jobbet snabbt, hinna uppleva annat  och som tack få om inte asbra så hygglig lön med tanke på skiten de hanterar.
 
Jag har ägnat de senaste veckorna till att skriva ett utbildningsmaterial om upphandlingsfrågor ur de anställdas perspektiv. Om vad som händer, och vad som kan undvikas, när jobbet läggs ut på entreprenad.

Sopstrejken är helt klart ett exempel på vad privatiseringstrenden för med sig när det gäller mindre inflytande på jobbet och sämre anställningsvillkor. Och på hur staden släpper greppet om hur pengarna används hos entreprenörerna. Sedan har ju facket och arbetsgivarna en deal om arbetsfred som gör att Transport förvisso stödjer sophämtarna i sak, men inte att de strejkar.  Men jag tror inte att det här är den sista sopstrejken vi får uppleva i Stockholm.

Nyhetsrapporteringen om sopstrejken gör en stor miss när de inte ställer politikerna som godkänt upphandlingen till svars. Arbetsrättsliga frågor och upphandling är väl inte så hippa att skriva om kan hända, och med journalister som inte kan området blir rapporteringen därefter. Nu läggs allt fler verksamheter ut på entreprenad - hur vill du att löner och anställningstrygghet ska vara för de som städar i till exempel skolkök, sjukhusmatsalar och äldreboenden? Hur motiverad blir den som riskerar, eller faktiskt får lönen sänkt varje gång jobbet upphandlas på nytt?

Här hemma sorterar vi soporna lite mer noggrant än vanligt. Det börjar säkerligen bli fullt vid återvinningen borta på Finn Malmgrens plan. Hur är det möjligt förresten, att man ska behöva bära sina ursköljda konservburkar och gamla mjölkpaket en halv kilometer till de gröna återvinningslådorna? Sådana borde stå i varje kvarter. Särskilt om sophämtarna ska jobba heltid och få lönerna sänkta med flera tusen kronor i månaden. Med den lönedumpning som nu sker kommer inga sopor hämtas med samma frenesi som hittills. För råttorna blir det i alla fall högkonjuktur.

Hammarbyhöjdens sophjältar är anställda av Rusta och har redan det anställningsavtal som den vilda strejken är en protest mot. Den som inte accepterade anställningsvillkoret riskerade att förlora jobbet, eller gjorde det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0