I skuggan av valrörelsen

Det vore spännande att få leva i händelsernas centrum. Men att bo i Hammarbyhöjden är att leva i skuggan av innerstaden, skogen och för all del Skarpnäcksfältet. I alla fall i valrörelsetider. Och det är väldigt synd, för den som djupdyker i valresultatet 2006 ser att även om invånarna i Skarpnäcks stadsdel röstade övervägande rött, så var Hammarbyhöjden kluvet.


Skärmklipp från Eniros valresultatskarta 
Eniros karta över valresultatet 2006.


Halva rött, halva blått. Här skulle det kunna föras livliga diskussioner om hur vi vill ha det framöver. Här finns väljare att värva och vårda. Men icke. Partierna verkar fokusera på Bagarmossen, Skarpnäcksfältet och i viss mån Kärrtorp.

Inte en valstuga så långt ögat når. För att få reda på vad partierna vill göra lokalt för Hammarbyhöjden söker jag istället på nätet.

Endast ett av partierna har en livlig lokal blogg, som visserligen berör hela Skarpnäcks stadsdel, och det är Folkpartiet. Men den tänker jag inte länka till, det vore emot min politiska läggning. Daniel Forslund, gruppledare för Folkpartiet i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, bor för övrigt i Hammarbyhöjden. Honom kommer jag att återkomma till senare i höst.


En annan Hammarbyhöjdenbo är Tiarafeministen Linnea Sjögren, nummer 12 på FI:s riksdagslista. Att hon bor här var just också enda träffen hos Feministiskt initiativ när jag sökte på Hammarbyhöjden. 

Socialdemokraternas lokala valprogram går ut hårt med en bild på skulpturen som föreställer Willy Brandt på första sidan. Hammarbyhöjden står det också, med stora bokstäver. Men efter det - inte ett ord till om Hammarbyhöjden, tyvärr. S får ändå en länk av mig, för jag tycker att ni ska rösta rödgrönt. Jag har också hört att 55+ kåkarna i början av Finn Malmgrens väg rymmer många invånare med ett gediget förlutet inom socialdemokratin. Det är visst lite inne att bo där, om man har en bakgrund i "rörelsen".  
 

Vänsterpartiet då? I deras lokala kalendarium för valrörelsen finns ingen aktivitet i Hammarbyhöjden listad. Ändå hade de ett förhållandevis starkt stöd i Hammarbyhöjden i förra valet. Det ser inte så proffsigt ut att de på nätet enbart publicerat ett utkast till sitt lokala valprogram för Skarpnäck, men en länk ska de ha ändå. Hammarbyhöjdens offentliga tjänster är snart helt privatiserade, och det innebär bland annat problem med insyn i verksamheten och personalens möjlighet att slå larm vid missförhållanden. Vinsten från privata förskolor i Hammarbyhöjden går till ägarna istället för till barnen, och det kan jag inte smälta, hur bra pedagoisk verksamhet de än bedriver. Vänsterpartiet och i viss mån Socialdemokraterna stretar emot den utvecklingen, och det är bra. 

Miljöpartiet har ur riksperspektiv ett av sina allra starkaste fästen i vår stadsdel, och då framför allt i Björkhagen där ekobyn Understenshöjden ligger. I Björkhagen bor även deras gruppledare Birgitta Hansen. Det kan inte vara lätt att ha så många väljare i ryggen, mellan ca 15 och dryga 20 procent i Hammarbyhöjdens och Björkhagens valkretsar, och ändå harva sig igenom en blå mandatperiod med Moderaternas Billy Öst i spetsen. Så som det blir när stadens sammanlagda valresultat får styra representationen i stadsdelsnämnderna, oavsett hur invånarna röstat lokalt. Jag har ett gott öga till Miljöpartiet, men tycker att det är synd att de inte vill bygga mer i just vår stadsdel. Tyvärr var det som att skära sig genom en djungel att nå fram till Miljöpartiet och Skarpnäcks lokalgrupp på nätet - sidorna kan inte ens visas. Men här kan du läsa om Miljöpartiets politik.   

Så sökte jag på centerpartiet skarpnäck:Kristdemokraterna
i Skarpnäck har en blogg där det är tomt under fliken Om oss. Men Indianparken vet i alla fall att deras gruppledare Jonathan Lindgren samlar på Star Wars-figurer. KD tycker att nedskräpningen i stadsdelen är en styggelse och polisanmälde därför i april 2010 Vänsterpartiet i Skarpnäck för olaga affischering. De gör också en tydlig koppling mellan klotter och otrygghet, och lösningen är enligt Kristdemokraterna i Skarpnäck att ”klottret ska bort inom 24 timmar, även i söderort”.
Inte heller Kristdemokraterna får någon länk. 


Moderaterna har en lokal sajt. Under Vår politik är detta vad som presenteras:

Alliansen i Skarpnäck satsar på ungdomar
2009 öppnade vi i Alliansen en ny fritidsgård, ”Bagisgården” – i Bagarmossen – tillsammans med Stockholmshem.
2008 öppnade vi Streetplazan – en skatepark på Skarpnäcksfältet. 

Nog har Moderaterna åstadkommit betydligt mer än så, i synnerhet när det gäller neddragningar av offentligt finansierade verksamheter för t ex barn och äldre, men sånt nämner de inte det på sin lokala sajt. 

Du som vill veta mer om Moderaternas och alla de andra partiernas politik och beslut under den senaste mandatperioden:
begrunda handlingar och protokoll från stadsdelsnämndens möten.


Trottoar med originaldetaljer

Lyxbil vid lyxtrottoar

Staden hävdar att en stor parkeringsplats på Mariestadsvägen anlagts utan lov. Så nu kan man bygga hus på den istället. Gärna för mig. I synnerhet som det vankas hyresrätter. Men varför staden tagit sin hand även från trottoarerna i Hammarbyhöjden förbryllar.

Trottoarerna är knappast smyganlagda av desperata förortsinvånare som nattetid kört asfaltskokare och bankat ned kantsten från Orust för att dagtid slippa samsas med hårda plåtåk på vägen mot t-banan.

Nej, trottoarerna är från Per Albins tid.
Kanske tror de i stadshuset som fördelar slantar till gatuunderhåll att alla som rör sig på Hammarbyhöjdens trottoarer bara är på väg ut i vackra skogen. Att det är så charmigt att naturen liksom kommer en till mötes redan innan man hunnit ända fram till grönskan. Dit de själva drar på helgerna, från innerstadens larm och avgasmoln. Med svamp-gps och grönt te i termosmuggen.

Vem vill satsa pengarna på trista hela trottoarer som ingen tackar en för, när man kan få hålla högtidliga invigningar av prydliga snubbelfria vandringsleder, anlagda likt ett rikt mycel genom halva reservatet?

För oss bofasta här i spenaten återstår snart inget annat än att dra på vandringskängorna och idka Nordic walking även när vi måste till Konsum eller jobbet i stan. I alla fall vi som bor där Finn Malmgrens väg möter Nackareservatet.


RSS 2.0