Levande begravd i Nackareservatet




Den som rör sig i Stockholms stads del av Nackareservatet kan inte ha undgått att det anläggs nya motionsspår på längden och tvären. Tanken är vacker. Att tillgängligheten till de rekreationsvärden skogen erbjuder ska öka.

Det är också lite hisnande, rent av skoj, att kunna damcykla sig genom skogspartier man förut bara traskat till fots och då mestadels med blicken i marken för att inte fastna i en rot.

Självklart har staden innan vägmaskinerna drog över stock och sten utrett varje aspekt av projektet. Ekologer och landskapsarkitekter har vänt ut och in på sina tjänsteryggsäckar för att utröna, som det så vackert heter, konsekvenser för biologisk mångfald och kulturhistoriska värden. Men jag säger bara en sak. Ni glömde svampen. 
 
Hur värnar man sitt hemliga svampställe?
Med dessa nyanlagda sjöstadsbefolkningsanpassade promenadstråk har mitt bästa trattkantarellställe fått stryka på foten. Någon borde ställas till svars, vi talar om helgerån.

Problemet är bara att just när det kommer till svampställen så finns en inbyggd motsättning i värnandet av de ovärderliga biologiska tillgångar som fru trattkantarell erbjuder. Vem klättrar upp i träd och hojtar "Rädda mitt svampställe här nedanför!" Vem ringar in det på kartan och skickar in för känndom till stadens utredare? Nä, man tiger och smyger och en vacker dag är svamplyckan förbi.

Fru trattkantarell är levande begravd och Indianparkens påbud är att alla som nu förlorat sina svampställen skola knyta svarta sorgeband runt närmaste träd.


Kommentarer
Postat av: kaffepulver

MEH !!!



En liten sten kanske: Här vilar herr och fru Kantarell ...

2009-05-13 @ 20:50:28
URL: http://kaffepulver.blogg.se/
Postat av: Indianparken

Ja, det är förstås fritt fram för allas egna sorgeuttryck!

2009-05-13 @ 22:35:48
URL: http://indianparken.blogg.se/
Postat av: En beundrare

Mästerligt formulerad iakttagelse igen, Indianparken! I sakfrågan: valla en hjord omskolade tryffelsvin (kantarellgaltar) och låt dem böka upp vägbanan på tillämpliga platser.

2009-05-14 @ 09:38:33
Postat av: Mollys matte

Sådan fräckhet att anlägga väg på svampen!

Mollan har lärt sig hitta gula kantareller och nästa steg är att hitta trattisarna. Dom är ju faktiskt svårare att se så det får bli höstens mission. Jag kan låna ute henne ... =)

2009-05-18 @ 23:32:27
Postat av: Indianparken

Tjing för Molly hela september!

2009-05-26 @ 22:37:05
URL: http://indianparken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0